Home » » Real Madrid Menerima USD 1 Bilion Selepas Hapus Lambang Salib Pada Logo Kelab

Real Madrid Menerima USD 1 Bilion Selepas Hapus Lambang Salib Pada Logo Kelab

 
 
Setelah secara rasmi mengumumkan penghapusan tanda salib pada logo kelab, kelab bola sepak gergasi Sepanyol Real Madrid mendapat keuntungan besar dari segi kewangan. Penghapusan gambar salib tersebut dilakukan demi memperkuatkan sokongan peminat di kalangan Muslim di Timur Tengah.
Menurut laporan harian sukan Sepanyol, Marca, perubahan dilakukan untuk "menghindari segala bentuk kekeliruan dan salah tafsir di wilayah, di mana majoriti daripada peminatnya di  Los Blancos adalah Muslim."
Pihak Madrid mengatakan, keputusannya untuk menghilangkan salib dari logonya hanyalah salah satu langkah untuk mengembangkan perniagaannya secara global. Namun pengkritik mengkritik langkah itu dianggap sebagai satu lagi penghapusan budaya Eropah.
Langkah Madrid yang mencetuskan kontroversi tersebut membuat mereka mendapat projek besar di Timur Tengah. Mereka diberi keizinan untuk membina resort sukan di Emiriah Arab Bersatu bernilai 1 bilion US dolar.
Dilaporkan ,pembangunan di kawasan seluas 50 hektar tersebut sudah dilakukan dan dijadualkan resort tersebut dibuka untuk awam mulai Januari 2015. Kompleks ini akan merangkumi sebuah hotel dan 450 bilik mewah, villa mewah, pelabuhan sukan, dan pertama di dunia stadium bola sepak terbuka ke laut.
Perwakilan Madrid mengatakan, resort yang akan menjadi taman hiburan pertama di sebuah pulau buatan itu untuk menggabungkan antara pelancongan dan sukan. Sehingga akan menjadi kompleks rekreasi pertama yang dibina di bawah jenama antarabangsa yang pernah memenangi Liga Champions sebanyak sembilan kali.
"Ini adalah langkah yang menentukan dan strategik, yang akan meningkatkan kekuatan kelab di Timur Tengah dan Asia," kata kenyataan rasmi kelab


Terima kasih kerana membaca Real Madrid Menerima USD 1 Bilion Selepas Hapus Lambang Salib Pada Logo Kelab. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan:0 Komen:

Catat Ulasan