Home » » Soalan Lazim Dalam Unit Amanah Public Mutual

Soalan Lazim Dalam Unit Amanah Public Mutual

BIASANYA dalam interaksi antara ejen saham amanah dan pelabur, hanya ejen yang banyak bercakap, manakala pelabur lebih banyak mendengar.

Tidak banyak soalan yang relevan ditanyakan oleh pelabur kecuali soalan lazim – “berapa banyak dividen akan diberikan oleh saham amanah ini?” atau “apakah jumlah minimum untuk memulakan pelaburan?”.
Tetapi untuk memperoleh manfaat sepenuhnya daripada pelaburan saham amanah, anda mestilah bersedia untuk bertanya banyak soalan.

Jawapan yang anda peroleh daripada ejen itu boleh membantu anda menentukan sama ada melabur dalam saham amanah yang ditawarkan itu bersesuaian dengan matlamat pelaburan anda.
Ini juga dapat mengelakkan anda daripada melabur dalam produk saham amanah yang tidak bersesuaian tetapi dipromosikan secara berlebih-lebihan oleh ejen kerana dia mendapat komisen yang tinggi daripada penjualannya.

Antara soalan cadangan yang anda patut tanyakan kepada ejen anda.

Adakah saham amanah ini berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC)?

Semua produk saham amanah mestilah didaftarkan dengan SC. Untuk memastikan produk pelaburan itu didaftarkan dengan SC, hubungi 03-62048000 dan minta disambungkan kepada Jabatan Tabung Amanah Amanah dan Pengurusan Pelaburan atau lawati laman web SC di www.sc.com.my

Berapa lama syarikat saham amanah itu sudah beroperasi? Apakah rekod atau prestasi syarikat itu dalam memberikan pulangan yang dijanjikan?

Pelabur perlu memeriksa latar belakang sesebuah syarikat saham amanah, termasuk syarikat yang akan menguruskan dana berkenaan (jika dana itu diuruskan oleh pengurus dana luar). Cari maklumat mengenai rekod prestasi dan pengalaman mereka. Anda mesti berusaha untuk mengenali mereka yang diamanahkan bagi mengendalikan wang hasil titik peluh anda.

Adakah dana itu bersesuaian dengan matlamat pelaburan dan profil risiko anda?
Sebelum anda bertanyakan soalan ini, anda mesti mengetahui dan yakin mengenai matlamat pelaburan anda dan berapa banyak risiko pelaburan yang anda mampu tanggung (risiko pelaburan pada umumnya adalah keadaan yang mungkin berlaku dan menyebabkan anda menanggung kerugian). Sekarang ini, ada banyak jenis dana di pasaran, setiap satu dengan manfaat dan risiko tersendiri (Lebih tinggi pulangan yang dijanjikan, lebih tinggi risiko yang terpaksa ditanggung). Justeru, penting bagi anda memahami dana yang ditawarkan dan memilih dana yang benar-benar bersesuaian dengan matlamat pelaburan dan kesanggupan anda menghadapi risiko. Misalnya, jika anda mahu pendapatan yang konsisten, anda perlu melabur dalam dana yang menyediakan pulangan konsisten. Anda tidak seharusnya membiarkan diri dipaksa oleh mana-mana ejen untuk melabur dalam dana yang tidak bersesuaian dengan anda.

Apa yang berlaku kepada wang yang dilaburkan dalam dana berkenaan? Di manakah wang itu akan dilaburkan?
Setiap dana saham amanah mempunyai strategi pelaburannya sendiri untuk memenuhi matlamat pelaburan. Contohnya, bagi dana ekuiti, pada umumnya, kebanyakan daripada aset itu dilaburkan dalam ekuiti syarikat tersenarai di bursa saham yang berpotensi untuk berkembang dan bukan syarikat saham mewah yang menawarkan dividen yang konsisten. Sebaliknya, dana bon akan melaburkan kebanyakan dananya dalam produk bon yang berisiko rendah.
Amat penting bagi pelabur mengetahui bahawa dalam produk pelaburan yang manakah dana itu akan melabur, kerana ini mempunyai implikasi terus ke atas tahap toleransi risiko pelabur. Jika dana itu melabur dalam produk berisiko tinggi, saham amanah itu sendiri akan menjadi pelaburan berisiko tinggi.

Bagaimana hendak mengetahui bahawa dana yang anda laburkan itu berkeadaan baik? Bagaimana hendak membandingkannya dengan dana yang lain?
Setiap dana mempunyai ukur rujuknya sendiri (sesuatu yang anda boleh jadikan ukuran prestasi), yang dinyatakan dalam prospektus. Anda boleh membandingkan kadar pulangan anda dengan ukur rujuk atau penanda aras berkenaan. Ukur rujuk yang biasa bagi dana ialah Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) manakala bagi dana bon, biasanya adalah pada kadar purata 12-bulan deposit tetap bank.
Selain itu, anda boleh membandingkan dana anda dengan dana lain yang mempunyai kriteria sama. Contohnya, jika anda melabur dalam dana bon, bandingkan prestasinya dengan dana bon yang lain. Saham amanah yang lebih kompleks mungkin mempunyai ukur rujuk yang lebih kompleks.

Bagaimana anda boleh membuat keuntungan daripada dana itu? Untung modal atau dividen?
Jika anda melabur dalam saham amanah, pulangan anda mungkin dalam bentuk keuntungan modal (jika pergerakan harga unit memuaskan) atau dividen (jika syarikat pengurusan mengumumkan ada bayaran dividen). Pastikan ejen anda memberikan penerangan mengenai perkara ini dan baca prospektus.
Adakah anda perlu membayar sebarang bayaran atau caj?
Setiap pelaburan mempunyai kos, begitu juga pelaburan dalam saham amanah. Syarikat pengurusan saham amanah mungkin mengenakan caj pengagihan/transaksi seperti caj jualan dan/atau caj penebusan apabila anda membeli dan menjual unit dan mengenakan bayaran pengurusan dan bayaran pemegang amanah setiap tahun bagi perkhidmatan yang mereka sediakan. Ejen anda mesti menjelaskan semua itu kepada anda. Baca prospektus untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai bayaran dan caj.

Jika anda mengubah fikiran selepas melabur dalam sesuatu dana, bolehkan anda menjualkannya semula kepada syarikat itu dan mendapat bayaran balik sepenuhnya?
Pelabur diberikan ‘tempoh bertenang’ iaitu masa yang diberikan kepada pelabur bagi memikirkan semula sama ada mereka mahu meneruskan pelaburan dalam saham amanah itu atau pun tidak. Tertakluk kepada syarat, pelabur saham amanah berhak mendapat bayaran balik sepenuhnya jika dia memutuskan untuk tidak meneruskan pelaburan dalam dana berkenaan dalam masa ‘tempoh bertenang’. ‘Tempoh bertenang’ adalah hak anda. Keterangan lanjut mengenai ‘tempoh bertenang’ ada dinyatakan dalam prospektus.

Jika anda mahukan wang semula dengan segera, mudahkan menjualkan dana berkenaan? Berapa lama mesti menunggu sebelum boleh mendapatkan wang itu semula?
Saham amanah adalah pelaburan yang mudah dijual beli. Anda boleh berjumpa dengan ejen dan menyerahkan notis penebusan bagi menebus kembali unit anda dan mendapatkan wang kembali. Penting bagi anda mengetahui bila anda akan mendapat semula wang anda supaya anda lebih bersedia sekiranya anda memerlukan wang itu dengan segera. Tanyakan ejen anda. Butiran lanjut mengenai penebusan boleh didapati dalam prospektus.

Adakah anda akan mendapat apa-apa penyata berkaitan dengan status pelaburan daripada syarikat pengurusan?
Proses pemantauan anda akan menjadi lebih mudah jika anda menerima penyata daripada syarikat pengurusan berkaitan status pelaburan anda. Dapatkan penjelasan mengenai kekerapan anda akan mendapat penyata berkenaan. Anda mesti memantau pelaburan anda.

Di mana anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai dana berkenaan?

Kebanyakan maklumat mengenai sesuatu dana saham amanah terdapat dalam prospektus dan laporan tahunannya. mintalah prospektus itu daripada ejen anda dan bacalah sebelum melabur.

Sumber: Pusat Perkembangan Industri Sekuriti SC.


Terima kasih kerana membaca Soalan Lazim Dalam Unit Amanah Public Mutual. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan:0 Komen:

Catat Ulasan